ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΚΘΕΣΗ "ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΣΤΕΡΕΑ" - ΣΤΕΡΕΟ GOMBOC

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019 Α32
Έκθεση "Γεωμετρικά Στερεά" - Στερεό Gomboc

Κοσμητεία Σχολής Θετικών Επιστημών
Τμήμα Μαθηματικών
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών

"ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΣΤΕΡΕΑ"

Tετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019
Ώρα: 12:00
Τόπος: Αίθουσα Εκθέσεων Βιβλιοθήκης ΣΘΕ, 3ος-4ος όροφος


Η Βιβλιοθήκη της ΣΘΕ θα οργανώνει στο εξής σειρές μόνιμων ή θεματικών εκθέσεων στην αίθουσα αρχείου/εκθέσεων της βιβλιοθήκης.

Η σειρά ξεκινά με την έκθεση του Τμήματος Μαθηματικών "Γεωμετρικά Στερεά" στην οποία περιλαμβάνονται ξύλινες κατασκευές και τα αντίστοιχα αναπτύγματα των Πλατωνικών και Αρχιμήδειων Στερεών, μαζί με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό σχεδιασμένο για επισκέψεις σχολείων. Τα στερεά είναι δωρεά στη Βιβλιοθήκη και το Τμήμα Μαθηματικών, του ξυλουργού κ. Γεωργίου Πέττα.

Κατά τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνει επίσης μια τελετή παραλαβής του στερεού Gömböc,  το οποίο δωρίζει η Πρεσβεία της Ουγγαρίας στο Τμήμα Μαθηματικών και θα εκτίθεται στην ίδια αίθουσα με τα υπόλοιπα στερεά.

Το Gömböc
gomboc-shop.com

plus.maths.org/content/gomboc-object-barely-exists

είναι το πρώτο γνωστό ομογενές στερεό που έχει μόνο δύο σημεία ισορροπίας (ένα ευσταθές και ένα ασταθές). Η πρώτη εικασία για την ύπαρξή του έγινε το 1995 από τον  Vladimir Igorevich Arnold, έναν από τους σημαντικότερους μαθηματικούς του δεύτερου μισού του εικοστού αίώνα. Δέκα χρόνια αργότερα, δύο Ούγγροι μηχανικοί, οι Gábor Domokos και Péter Várkonyi έδωσαν μια κατασκευαστική απόδειξή της εικασίας και πέτυχαν να κατασκευάσουν αυτό το στερεό. O Gabor Domokos, καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Βουδαπέστης και μέλος της Ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημών, είχε δώσει διάλεξη στο γενικό σεμινάριο του τμήματος πριν 2 χρόνια σχετικά με αυτό το στερεό. Αριθμημένα κομμάτια βρίσκονται σε αντίστοιχες εκθέσεις πολλών πανεπιστημίων. Το κομμάτι του ΕΚΠΑ φέρει τον αριθμό 1837, έτος ίδρυσης του Πανεπιστημίου.

Εκτός από τα παραπάνω, στην αίθουσα εκθέσεων θα εκτίθεται παλαιό αρχειακό υλικό του Τμήματος Μαθηματικών, όπως επίσης και συγγράμματα καθηγητών του Τμήματος από τις αρχές/μέσα του προηγούμενου αιώνα έως σήμερα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 12 μ. στην αίθουσα εκθέσεων της Βιβλιοθήκης της ΣΘΕ (3ος όροφος). Θα
ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από μέλη του Ωδείου Kodaly.

Πρόσκληση εγκαινίων έκθεσης

Αφίσα Έκθεσης