ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΑΤΖΟΥΡΑ

Το Τμήμα Μαθηματικών εκφράζει την οδύνη του για την αιφνίδια απώλεια του Καθηγητή του Τομέα Μαθηματικής Ανάλυσης Δημητρίου Γατζούρα.

Ο Δ. Γατζούρας γεννήθηκε το 1962. Έλαβε το πτυχίο του από το Τμήμα Μαθηματικών του ΕΚΠΑ και το διδακτορικό του δίπλωμα, με επιβλέποντα καθηγητή τον Steven  Lalley,  από το Πανεπιστήμιο Purdue το 1992. Στη συνέχεια είχε μεταδιδακτορικές θέσεις στο Πανεπιστήμιο Yale, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Cambridge  και το Πανεπιστήμιο Purdue.

Επέστρεψε στην Ελλάδα, αρχικά στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης (πρόγραμμα Ερευνητών Εξωτερικού της ΓΓΕΤ) την περίοδο 1999-2001, και στη συνέχεια διετέλεσε μέλος ΔΕΠ του Γενικού Τμήματος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου έως το 2016. Υπήρξε επίσης Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της California, SanDiego. Από το 2016 υπηρετούσε ως Καθηγητής στο Τμήμα Μαθηματικών του ΕΚΠΑ.

Ο Δ. Γατζούρας χαρακτηριζόταν από το εύρος των ερευνητικών ενδιαφερόντων του τα οποία εκτείνονταν σε διάφορες περιοχές της Μαθηματικής Ανάλυσης και της Θεωρίας Πιθανοτήτων. Το ερευνητικό του έργο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και συμπεριλαμβάνει δημοσιεύσεις πολύ υψηλής στάθμης στη Θεωρία Μέτρου, τη  Θεωρία Πιθανοτήτων, την Αρμονική Ανάλυση, την Κυρτή Γεωμετρική Ανάλυση και την Εργοδική Θεωρία. Υπήρξε ιδιαίτερα  αφοσιωμένος δάσκαλος: στο Τμήμα Μαθηματικών του ΕΚΠΑ δίδαξε πλήθος διαφορετικών μαθημάτων τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Είχε πολύ σημαντική επιρροή στη νέα γενιά των αποφοίτων του Τμήματος και καθοδήγησε μεγάλο αριθμό μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών. Το κενό που αφήνει στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος είναι πολύ μεγάλο.

Το Τμήμα Μαθηματικών εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Η κοινότητα του τμήματος θα τον θυμάται πάντα με συγκίνηση και θα κρατήσει ζωντανή τη μνήμη του.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020 ώρα 12.30 μ.μ. στο Κοιμητήριο της Κηφισιάς.