ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΠΩΛΕΙΑ ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Θ. ΚΑΚΟΥΛΛΟΥ

Απώλεια Ομότιμου Καθηγητή Θ. Κάκουλλου

Το Τμήμα Μαθηματικών πενθεί την απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Θεόφιλου Κάκουλλου που έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 4 Απριλίου 2020. Ο Θεόφιλος Κάκουλλος, πρώτος Καθηγητής Πιθανοτήτων και Στατιστικής, άφησε το στίγμα του στη διαμόρφωση της διδασκαλίας της Στατιστικής στην Ελλάδα. Άνθρωπος απλός, προσηνής, με πηγαίο χιούμορ και λαμπρό πνεύμα.

Το Τμήμα Μαθηματικών εκφράζει ειλικρινή συλληπητήρια στην οικογένειά του και θα τον θυμάται με αγάπη και σεβασμό.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα 6 Απριλίου ώρα 13:30 από το Νεκροταφείο Αμαρουσίου.

 

Νεκρολογία για τον καθηγητή
Θεόφιλο Κάκουλλο

Ο Θεόφιλος Κάκουλλος του Νικολάου και της Γαλάτειας γεννήθηκε στις 5 Απριλίου 1932 στην Πάχνα. Η έφεσή του στα μαθηματικά άρχισε να φαίνεται από τα πρώτα χρόνια της φοίτησής του στο Δημοτικό σχολείο του χωριού του, δείχνοντας την ικανότητά του στην λύση δύσκολων για την ηλικία του προβλημάτων αριθμητικής. Στο Λανίτειο Ελληνικό Γυμνάσιο Λεμεσού, όπου συνέχισε τις σπουδές του, όχι μόνο αρίστευσε, αλλά και αναδείχθηκε πρώτος των πρώτων. Ακολούθως, σπούδασε στο τμήμα Μαθηματικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών απ’ όπου πήρε το πτυχίο των Μαθηματικών το 1954. Επέστρεψε στην Κύπρο και εργάσθηκε ως καθηγητής στο Λανίτειο, το γυμνάσιο της καρδιάς του.

Το 1957 μετέβη στις ΗΠΑ, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, για μεταπτυχιακές σπουδές. Πήρε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (Μ.Α.), το 1960, και το διδακτορικό (Ph.D.), το 1962, στη Μαθηματική Στατιστική από το πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Στην διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών γνώρισε και παντρεύτηκε την Άννα Ρουσσέτου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Columbia. Απέκτησαν τρεις κόρες, την Ρένα, την Νίκη και την Γαλάτεια.

Τον Μάϊο του 1962 επέστρεψε στην Κύπρο ως διευθυντής του Τμήματος Στατιστικής και Ερευνών της νεαρής Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ανήσυχο πνεύμα του ερευνητή και δασκάλου δύσκολα μπορούσε να προσαρμοσθεί στην εργασία ρουτίνας ενός κυβερνητικού τμήματος συλλογής και στοιχειώδους επεξεργασίας στατιστικών δεδομένων. Έτσι μετά από 15 μήνες γραφειοκρατικής εργασίας στην Κύπρο, επέστρεψε στις ΗΠΑ, τον Σεπτέμβριο του 1963, αποδεχόμενος θέση Επίκουρου Καθηγητή (AssistantProfessor) στο Πανεπιστήμιο της Minessota, στην Μιννεάπολη. Το 1965, αποδέχθηκε θέση Αναπληρωτή Καθηγητή (AssociateProfessor) στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης (NewYorkUniversity).

Τον Απρίλιο του 1967, εξελέγη τακτικός Καθηγητής στην Έδρα Θεωρίας Πιθανοτήτων και Στατιστικής του Τμήματος Μαθηματικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1968 ανέλαβε καθήκοντα ξεκινώντας την υπερτριακονταετή επιτυχή καριέρα στη Σχολή Θετικών Επιστημών. Ως ο πρώτος καθηγητής Μαθηματικής Στατιστικής καθόρισε αποφασιστικά την μορφή της διδασκαλίας της Στατιστικής στα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Εξαίρετος δάσκαλος, με πηγαίο χιούμορ, του οποίου η εμπνευσμένη διδασκαλία επηρέασε πολλούς από τους μαθητές του. Ξεχώριζε για το λαμπρό του πνεύμα και το αδιαπραγμάτευτο ήθος του.

Εξίσου σημαντική και αποφασιστική για το μέλλον της έρευνας της Μαθηματικής Στατιστικής στην Ελλάδα υπήρξε η καθοδήγηση στην έρευνα νέων μαθηματικών. Υπήρξα ο πρώτος μεταπτυχιακός φοιτητής του και υπό την καθοδήγησή του εκπόνησα την διδακτορική μου διατριβή. Με δική του πρόταση προς το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών πήρα σχετική υποτροφία. Τον ευγνωμονώ. Η βοήθεια στην διεύρυνση των ερευνητικών ενδιαφερόντων των μεταπτυχιακών φοιτητών του υπήρξε ανεκτίμητη. Το 1981 ίδρυσε το Ελληνικό Στατιστικό Ινστιτούτο, ένα επιστημονικό μη κερδοσκοπικό επιστημονικό σωματείο για την προαγωγή της Στατιστικής και των εφαρμογών της. Το ινστιτούτο αυτό υπηρέτησε ως πρόεδρος για πολλά χρόνια.

Ο Θεόφιλος Κάκουλλος συνέγραψε πλήθος ερευνητικών εργασιών που δημοσιεύθηκαν σε υψηλού κύρους διεθνή περιοδικά και διδακτικά βιβλία στα Ελληνικά και Αγγλικά.

Καλό ταξίδι στην γειτονιά των αγγέλων.

Χαράλαμπος Α. Χαραλαμπίδης
Ομότιμος Καθηγητής Στατιστικής

Τμήμα Μαθηματικών
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών