ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΣΤΑ 400 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΗΣ QS

Το Τμήμα Μαθηματικών του ΕΚΠΑ στα 400 καλύτερα παγκοσμίως, σύμφωνα με την κατάταξη της  QS

Το Τμήμα Μαθηματικών του ΕΚΠΑ στα 400 καλύτερα παγκοσμίως, σύμφωνα με την κατάταξη της

QS (Quacquarelli Symonds)

https://www.topuniversities.com/university-rankings/university-subject-rankings/2022/mathematics

Μια ακόμα σημαντική διάκριση και επιβεβαίωση του ακαδημαϊκού και ερευνητικού έργου του Τμήματος Μαθηματικών κατέδειξε η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της παγκόσμιας κατάταξης Πανεπιστημίων του Οργανισμού QS (QuacquarelliSymonds) για το 2022.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της κατάταξης το Τμήμα βρίσκεται στις θέσεις 351-400, μεταξύ των 520  Τμημάτων που συμπεριλήφθηκαν στον φετινό πίνακα. Επιπροσθέτως η επίδοση αυτή κατατάσσει το Τμήμα μεταξύ των 160 καλύτερων Τμημάτων Μαθηματικών στην Ευρώπη.

Στον πίνακα 1, αποτυπώνεται η θέση και η βαθμολογία των επιμέρους κριτηρίων για το Τμήμα Μαθηματικών του ΕΚΠΑ την τελευταία τριετία. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η ανώτερη συνολική βαθμολογία που μπορεί να λάβει ένα Πανεπιστήμιο είναι ο βαθμός 100.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία του πίνακα 1 το Τμήμα επέτυχε άνοδο 50 θέσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η συνολική επίδοση -βαθμολογία του βελτιώθηκε κατά 3% σε σχέση με την βαθμολογία του 2020, η «φήμη μεταξύ των εργοδοτών» εμφάνισε την υψηλότερη άνοδο κατά 9,22% επιβεβαιώνοντας την υψηλή απασχολησιμότητα των αποφοίτων και την εμπιστοσύνη των εργοδοτών σε αυτούς και τις σπουδές τους, ενώ οριακή αλλά ευδιάκριτη είναι η βελτίωση και στο κριτήριο της ακαδημαϊκής φήμης (6,3% σε σχέση με το 2020).

 

Πίνακας 1: Η θέση και η βαθμολογία των επιμέρους κριτηρίων για το Τμήμα  Μαθηματικών  του  ΕΚΠΑ στην κατάταξη της QS

 

Έτος

Θέση Παγκοσμίως

Ακαδημαϊκή Φήμη

Φήμη μεταξύ των Εργοδοτών

Αριθμός έτερο-αναφορών ανά εργασία

δείκτης h-index

Συνολική Βαθμολογία

2022

351-400

52.5

60.4

68.0

58.2

58.3

2021

401-450

51.6

59.8

67.2

58.2

57.7

2020

401-450

49.4

55.3

70.2

59.3

56.7

Πηγή: Ιστοσελίδα και  Εκθέσεις της QS (Quacquarelli Symonds)

 

 

Οι κατατάξεις της QS χρησιμοποιούν δεδομένα ειδικών γνωμοδοτών (peerreviews) που συλλέγονται από μεγάλο αριθμό ερευνητών, ακαδημαϊκών και εργοδοτών. Επίσης, λαμβάνουν υπόψη τον αριθμό  τον αριθμό ετεροαναφορών και την επιδραστικότητα του δημοσιευμένου έργου των καθηγητών και ερευνητών κάθε Σχολής ή Τμήματος. Πιο συγκεκριμένα βαθμολογούνται τέσσερα κριτήρια – δείκτες με διαφορετική βαρύτητα το καθένα. Τα κριτήρια αυτά είναι τα εξής:

 

  1. Ακαδημαϊκή Φήμη. Η μέτρηση γίνεται μέσω έρευνας ερωτηματολογίου. Στο ερωτηματολόγιο χρησιμοποιούνται ακαδημαϊκοί διαφόρων ειδικοτήτων και ερωτώνται για τα κατά τη γνώμη τους 30 καλύτερα πανεπιστήμια στους τομείς εμπειρογνωμοσύνης τους, χωρίς να μπορούν να επιλέξουν το δικό τους. Μεταξύ 2017 και 2021η QS συγκέντρωσε πάνω από 130.000 ερωτηματολόγια ακαδημαϊκών  από όλο τον κόσμο. Το βάρος του συγκεκριμένου αυτού κριτηρίου στη συνολική βαθμολογία του θεματικού πεδίου «Μαθηματικών»  για το 2022 είναι  40%.
  2. Φήμη μεταξύ των Εργοδοτών:  Πρόκειται για ίδιου τύπου με την προηγούμενη έρευνα ερωτηματολογίων, μόνο που απευθύνεται σε δείγμα εργοδοτών των αποφοίτων των πανεπιστημίων. Πάνω από 75.000 ερωτηματολόγια εργοδοτών παγκοσμίως έχουν ληφθεί υπόψη μεταξύ των ετών 2017 και 2021. Τα ερωτηματολόγια αυτά δίνουν μια σημαντική εικόνα και πληροφορίες, όσον αφορά τις προσλήψεις αποφοίτων των Πανεπιστημίων. Στην έρευνα αυτή έχουν συμμετάσχει εργοδότες από όλους τους τομείς της Οικονομίας, και ανάμεσα τους εταιρίες όπως το Facebook, η Google, η Wells Fargo, η Bank of America κ.α Το βάρος του κριτηρίου αυτού είναι 20%.
  3. Αριθμός ετερο-αναφορών ανά εργασία. Η QS χρησιμοποιεί τα δεδομένα της βάσης Scopus. Αθροίζεται ο συνολικός αριθμός ετερο-αναφορών σε εργασίες της τελευταίας πενταετίας που συνεγράφησαν από μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου πάνω στο συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα και διαιρούνται με τον αντίστοιχο συνολικό αριθμό καθηγητών και ερευνητών. Το βάρος του συγκεκριμένου  κριτηρίου στη συνολική βαθμολογία του θεματικού πεδίου «Μαθηματικών» για το 2022  είναι 20%.
  4. Ο δείκτης h-index είναι ένας τρόπος μέτρησης τόσο της παραγωγικότητας όσο και της επίδρασης του δημοσιευμένου έργου ενός επιστήμονα ή ερευνητή. Ο δείκτης βασίζεται στο σύνολο των πιο συχνά αναφερόμενων έργων του ακαδημαϊκού και στον αριθμό των παραπομπών που έλαβαν σε άλλες δημοσιεύσεις. Το βάρος του συγκεκριμένου  κριτηρίου στη συνολική βαθμολογία του θεματικού πεδίου «Μαθηματικών»  για το 2022 είναι 20%.