ΜΑΘΗΜΑ«Πρακτική άσκηση: Διδασκαλία των Μαθηματικών σε Σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» (ΔΔΜ ομάδα IVα) 7ο εξάμηνο σπουδών (795)
Το μάθημα για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 θα προσφερθεί μόνο κατά το ΕΑΡΙΝΟ εξάμηνο.
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που μπορούν να επιλέξουν το μάθημα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία 2 τουλάχιστον μαθήματα της Δέσμης της Διδακτικής των Μαθηματικών. Θα επιλεγούν μέχρι 50 φοιτητές/τριες.
ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Όσοι ενδιαφέρονται για το μάθημα για το Εαρινό Εξάμηνο μπορούν να στείλουν μέχρι την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2025 ηλεκτρονικό μήνυμα με το ονοματεπώνυμό τους και τον ΑΜ τουςστη διεύθυνση ntsiga@math.uoa.grστο οποίο θα σημειώνουν ότι ενδιαφέρονται για το μάθημα.
Στη συνέχεια όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις και επιλεγούν θα ΠΡΕΠΕΙ να δηλώσουν το μάθημα στη γραμματεία του Τμήματος.
Εναλλακτικά, οι φοιτητές/τριες καλούνται να έρθουν και να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στα δύο πρώτα μαθήματα (έναρξη μαθήματος Τρίτη 18/02/2025).
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ-ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Το μάθημα θα περιλαμβάνει εβδομαδιαίες τρίωρες συναντήσεις στο πανεπιστήμιο με τον υπεύθυνο καθηγητή και εβδομαδιαίες επισκέψεις στο σχολείο (αν αυτό είναι δυνατόν ή εναλλακτικά παρακολουθήσεις βιντεοσκοπημένων διδασκαλιών) καθώς και κάποιες (συνήθως 2) διδασκαλίες στο σχολείο ή μικροδιδασκαλίες στο Πανεπιστήμιο.
Στη διάρκεια του μαθήματος οι φοιτητές/φοιτήτριες θα αντιμετωπίσουν περιοχές των μαθηματικών που περιλαμβάνονται στο σχολικό αναλυτικό πρόγραμμα όπως γεωμετρία, άλγεβρα, συναρτήσεις, τις οποίες θα αναλύσουν τόσο από επιστημολογικής όσο και από διδακτικής πλευράς μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων (π.χ. ανάλυση βιντεοσκοπημένων ή δια ζώσης διδασκαλιών, ανάλυση διδακτικών επεισοδίων με τη μορφή κρίσιμων συμβάντων που προέρχονται είτε από τις παρακολουθήσεις στα σχολεία είτε μέσα από υποθετικά σενάρια που δίνουν οι διδάσκοντες, δημιουργία υποθετικών διαλόγων για το πώς οι φοιτητές/τριες θα διαχειρίζονταν κρίσιμα συμβάντα, ανάλυση σχολικών εγχειριδίων και γραπτών μαθητών, σχεδιασμός διδακτικών εργαλείων και πραγματοποίηση διδασκαλιών ή/και μικροδιδασκαλιών και μελέτη των δικών τους βιντεοσκοπημένων διδασκαλιών).
Η συμμετοχή των φοιτητών/τριών στις δραστηριότητες του μαθήματος είναι υποχρεωτική.
Η αξιολόγηση θα γίνει μέσα από φάκελο εργασιών που θα παραδώσουν οι φοιτητές/τριες καθώς και από γραπτές εξετάσεις.